De basis van Italiaanse grammatica

Deel artikel

De Italiaanse grammatica zit heel anders in elkaar dan de Nederlandse grammatica. Italiaans is een taal die invloeden heeft uit de Spaande en Franse taal. Het is afkomstig uit het Latijn. Niet alleen in Italië wordt Italiaans gesproken. Het is ook een officiële taal in San Marino, Zwitserland en natuurlijk in Vaticaanstad.

Italiaanse werkwoorden

De werkwoorden in het Italiaans bestaan uit werkwoorden in de onvoltooid tegenwoordige tijd en de voltooid tegenwoordige tijd, zo kennen wij het ook. In de onvoltooid verleden tijd worden alle werkwoorden vervormd. Hierbij worden geen persoonlijke voornaamwoorden gebruikt, tenzij het niet anders kan in de zin.

Onvoltooid tegenwoordige tijd

Sommige werkwoorden in de onvoltooid tegenwoordige tijd eindigen op ‘are’, sommigen eindigen op ‘ere’ en een laatste optie is ‘ire’. Er zijn ook wederkerende werkwoorden. Deze zijn te herkennen aan het voornaamwoord ‘si’, dat wordt toegepast bij deze woorden. In het Italiaans zijn er bepaalde werkwoorden die altijd wederkerend zijn, ook dit verscheelt weer van de Nederlandse grammatica.

Voltooid tegenwoordige tijd.

In de voltooid tegenwoordige tijd wordt een hulpwerkwoord gekoppeld aan een voltooid deelwoord. Dit is voor ons niet vreemd, wij doen dit op dezelfde manier. Een voorbeeld uit de Nederlandse taal: ‘ik heb gegeten’, je gebruikt een hulpwerkwoord en een voltooid deelwoord. Zo werkt het ook in het Italiaans. Voltooid deelwoorden in het Italiaans eindigen op ‘to’. Als je een Italiaans werkwoord tegenkomt dat zo eindigt, dan kun je er zeker van zijn dat het een voltooid deelwoord betreft.

Italiaanse voorzetsels

In het Italiaans worden voorzetsels gebruikt om zinnen en woorden te verbinden. Dit is in het Nederlands niet anders, voor ons is dit dus erg herkenbaar. Zoveel scheelt de grammatica dus niet eens van het Nederlands! Je moet alleen de regeltjes kennen. De voorzetsels kunnen worden ingedeeld in twee verschillende categorieën: de gewone voorzetsels en de samengevoegde voorzetsels.

Benieuwd naar de rest van de Italiaanse taal? Een taalcursus Italiaans kan je hierbij helpen. Je leert de complete taal en voor je het weet spreek je vloeiend Italiaans in woord en geschrift.

Gerelateerd nieuws

Engelse woordjes
Taalcursussen

Taalcursus volgen

Als je geïnteresseerd bent in andere landen en culturen ga je vast ook graag naar het buitenland om deze prachtige landen op te zoeken. Dan

Zelf vertalen
Taalcursussen

Zelf vertalen of uitbesteden?

De wereld is sterk aan het globaliseren en iedereen krijgt steeds meer te maken met andere talen. Of we nou gaan reizen, aan het werk